diumenge, 10 de novembre del 2013

La dramatúrgia de Patrícia Pardo: l'estètica grotesca de la perifèria.


Va nàixer a València el 1975. Dramaturga, poeta i actriu, representa les seues obres i també les dirigeix.

Normalment, la seua creació teatral respon als paràmetres no convencionals que es poden qualificar de nova performació, aquell acte en què l’actriu intenta lligar el que succeeix en l’escenari, açò fa que les fronteres es diluesquen de la realitat i la ficció.

Alguns estudiosos han dit que els autors nascuts entre els 60 i 70 pertanyen a la generació del baby boom: No admeten tenir trets generacionals encara que tots tenen en comú el fet de crear un teatre molt transgressor. És clar que Patrícia Pardo és d’aquesta generació.

Normalment les temàtiques que tracta reflexionen sobre l’entorn de la identitat de l’individu i dels temes politico-socials. La seua temàtica comença per temàtiques individuals però les fa extensibles a tota la societat. Per a fer-ho utilitza la ironia i l’absurd.

Augusta, és una de les seues primeres obres que es va portar a l’escenari al 2007 i dóna la casualitat que també és una peça breu dividida en tres sketch. En moltes ocasions va vestida de pallassa o de clown per parodiar el devenir dels sentiments humans. Augusta està pensada per a una representació aconvencional, així el text escrit podem observar la manca a didascàlies, la manca de diàleg i és un text on l’actriu deuria monologar (confessió personal).

En els seus textos contraposa situacions quotidianes amb la crueltat amb que es poden desenvolupar les creacions humanes, els seus textos mostren una mena de tensió entre contraris (estètica grotesca).

Comissura (2010), l’escenari d’aquesta intenta ser una mena de circ i al voltant hi ha una mena de ciris, músics ambulants... Intenta simular una mena de circ.

És una dramaturga que conrea un teatre poc convenvional, el fet de vestir-se de clown o de pallassa és una eina d’expressió contemporània. Es tracta d’un teatre en què moltes vegades prima l’estètica grotesca perquè desenvolupa situacions dramàtiques amb un contra absurd.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada